Blog

Coaching Cél-toló

Sokaknak vannak gyermekkorukban elhangzott klasszikus mondatok, amik mind a mai napig hatnak. Természetesen ezzel nem vagyunk tisztában teljesen.

Néhány ilyen mondat:

  • Belőled semmi nem lesz!
  • Egyszer még a börtönben fogsz kikötni!
  • Hogy lehetsz ilyen hülye?
  • Te mindent elrontasz!
  • Tőled nem ezt vártam!
  • Bezzeg a az XY, ellentétben veled ő tudja….!
  • Olyan vagy, mint az…… (és ez nem jó értelemben)!
  • Ezek színtiszta szégyen üzenetek. Egy korábbi bejegyzésben már foglalkoztam ezzel a témával. Szégyelld magad!

Miért fontosak a céljaink megvalósítása szempontjából, hogy ezeket a szégyen üzeneteket felfedezzük? A válasz elég egyszerű. Azért, mert gyakran ezek az üzenetek az okai a céljaink magunk előtt való tologatásának.

A „belőled nem lesz semmi” úgy forog a mai fejünkben, hogy már az anyám, apám, tanárom stb. is megmondta, hogy nekem nem fog sikerülni semmi. Az eddigiek őket igazolják, miért pont most menne?

Már megint kudarcot vallottam, tehát a végén igaza lesz XY-nak, aki megmondta, hogy hülye vagyok.

„Tőled nem ezt vártam!” De soha senki nem mondta meg, hogy valójában mit is vár tőlem. Minek kell megfelelnem.

Az a legszomorúbb az egészben, hogy azért, hogy elkerüljük ezeknek a szégyenüzeneteknek a beteljesülését, gyakran inkább úgy teszünk, mintha nem foglalkoznánk a céljainkkal. Bele sem kezdünk. Úgy nem lehet elrontani. Képzeljétek el, hogy otthon a garázsban van egy gyönyörű tűzpiros camaro. A tied. Rendelkezel vele. De…… Nem mész vele soha, sehova. Mert félsz. Félsz, hogy valami baja esik. Azt mondták, hogy a baleseti statisztikák szerint bizony nagy az esélye, hogy össze-vissza lesz karcolva, sérül, stb. Sokkal jobb ott neki a garázsban.

A camaro eredményei

El tudod ezt képzelni?

Hát nem hülyeség? Persze hogy használni kell. Nem egy kínai vázai,ami azért van, hogy mutogassák. Te is így teszel, amikor nem használod azt, amid van. A képességeidet, az álmaidat. Nem valósítod meg a céljaidat!

Ne legyél már váza! Legyél inkább egy használatban lévő camaro. Élvezd a sebességet, a lehetőségeket. Na és ha történik valami? Ezt hívják életnek.

Ma mit teszel azokért a célokért, amit eddig csak magad előtt tologattál?

Jeckel Eszter, coach

Ha tetszett, kérlek jelezd!

A szerzőről: