Blog

Általános Stresszoldás formái

Stresszoldás kicsit másképp

Pici gyerek voltam még, amikor már kiderült, hogy mennyire szeretek kreatívkodni. 

Sajnos a családi körülményeink nem nagyon tették lehetővé, hogy új technikákat próbáljak ki, így a valódi kreativitásomat fejlesztette, hogy kitaláljam mit használhatok fel.

Volt például egy ollóm, fehér papírom és ceruzám. Így alkottam öltöztetős babákat.

Később rátaláltam a fonalakra. Először csak fonni tanultam meg, aztán később különféle makramé technikákat, végül pedig kötni, horgolni. Nem voltam még 15 éves, amikor a pad alatt az iskolában – természetesen órák közben – megkötöttem jópár pulóvert, mellényt, épp, ami divatos volt. Akkoriban még a Burda közölt egy-egy kötésmintát, horgolást.

Szerencsémre a fonal nem volt túl drága, így bőven alkothattam. 

Szerettem kombinálni a színeket. Megválogatni a különféle tűket.

Amikor az első gyermekem megszületett köthettem, horgolhattam kiscipőt, sapit, meg lábzsákot. Jó érzés volt, hogy az általam készített dolgokban mutogathatom. Tényleg fantasztikus volt a saját kezem munkáját látni. Hasznosnak érezni magam akkor, amikor kismamaként otthon “ültem”. 

Sokan vannak ezzel így kismamák, hogy

nem érzik elég hasznosnak az otthon töltött időt.

Akkor még nem tudtam, amit ma már tudok, hogy ez egy nagyon energiaigényes dolog. A “semmittevés”, amit sokszor gondolnak mások.

Akkor még azt sem tudtam, hogy lehetnek szükségleteim és a saját kreativitásom kiélése ilyen szükséglet, ami nem mellesleg egy nagyon jó stresszoldó technika is.

Ha kötöttél már, vagy horgoltál ,és számoltad a szemeket, sorokat, akkor tudod, hogy nincs időd mással foglalkozni. A fejed ekkor kitisztul. Talán az egyik legjobb mindfulness technika. Nem gondolsz a nehézségekre, bajokra, gondokra, csak horgolsz és számolsz, közben a fonal pörög.

Annyira szerettem kreatívkodni, hogy 5 évig volt egy kreatív ajándék boltom is. Sajnos fonalat nem árultam benne, mert az egy külön iparág. Egyetlen fonal volt, ami megtalálható volt időnként a polófonál, mert az kellő sikerélményt ad. Nem egy brüsszeli csipke, ami hosszadalmas munkával hoz csak eredményt.

A bolt már nem létezik, viszont kb. két évvel ezelőtt megismertem Szentesi Esztert, aki pont ezzel a külön iparággal foglalkozik, azon belül is  polófonalakkal.

Hihetetlen csodák kerülnek ki a keze alól és a termékeiből.

A színeknek és fajtáknak olyan keveréke található nála, ami már önmagában megnyugtatja azt, aki csak ránéz.

Ami még nagyon jó benne, hogy garantált és viszonylag gyors sikerélményt ad, ami valljuk be őszintén nem elhanyagolható, hiszen sokszor pont az idő az, ami a gátja a kretavitásunknak, az elgoflaltságunknak, mert neki sem kezdünk, hiszen nincs rá időnk.

Nem szaporítom tovább a szót. Ha a stresszoldásról beszégetünk egy-egy ügyfelemmel, akkor sokszor kerül szóba a hobby és nőknél ez gyakran egy kézműves technika. Én például rajzolok, ötvösködöm, időnként kötök. A horgolást most szeretném újra felfrissíteni. 

Te mivel tudsz kikapcsolni. Mi az, amivel FLOW-ba kerülsz? Visz magával az áramlat és nem számít a Covid, a családi gondok, a gyerekek hisztije?

Ajánlom nektek a

A szerzőről: